Slik blir du kvitt bananfluer

Mange nordmenn oppleve en stor invasjon av bananfluer i sine hjem på sensommeren og tidlig høst. De små, irriterende fluene elsker moden frukt, varme og søppel. Mange tror at fluene kommer med frukt, men er dette tilfellet? Og hvordan blir vi kvitt de?


Hvor kommer bananfluene fra?

Vår avdelingsleder for frukt, Jenny, forteller at bananfluene finnes overalt i vår natur, men at vi ser mye til de på denne tiden grunnet deres forkjærlighet for varme, moden frukt og søppel.


Mange tror at bananfluene kommer med frukt, gjerne bananer, noe hun avviser.

- Bananfluer liker ikke å ha det kjølig. Fluene kommer ikke med frukten fra oss, ettersom vi både oppbevarer og pakker frukten i kjølige lokaler. Men frukten modner raskt i romtemperatur og kan dermed bli en godsak for fluene ganske fort, forklarer hun.


Dette støtter førsteamanuensis, Torbjørn Ekrem, som er ekspert på fjærmygg. I en artikkel på Forskning.no sier han at bananfluene kommer utenfra: «Folk tror gjerne at fluene kommer fra selve frukten, men de flyr inn. De tiltrekkes veldig av råtnende frukt og er fryktelig små. Derfor finner de veien gjennom luftekanaler og sprekker».


Hvordan bli kvitt bananfluer?

Jenny forklarer at for å holde fluene unna må man kaste all gammel frukt og grønnsaker, samt holde det rent for smuler og matrester. Det er i tillegg viktig å oppbevare tomflasker og lignende i forseglede plastposer.

- Ikke ha gamle tallerkener stående fremme, fjern alle matrester i for eksempel oppvaskkummen og kast søppel hver dag, råder hun oss.


Hvis ikke dette fungerer, har Jenny et siste råd.

- Sett frem en liten skål til fluene med eddik, litt honning og en dråpe oppvaskmiddel.